Louise Moberg Örn 

Mitt namn är Louise, jag är 28 år gammal och bor på landet tillsammans med min sambo Stefan och vår Dansk/Svenska Gårdshund Alice. Hos mina föräldrar finns även Saga, en Irländsk Röd Setter som tidigare varit en stor del av mitt liv och som sedan ett par år tillbaka kommer och gästspelar någon vecka i månaden.

Jag har precis som många andra alltid har ett enormt intresse för djur och djurträning, i synnerhet hästar och hundar. De senaste 10 åren har det dock bara varit hund som gäller. Mina föräldrar har haft settrar de senaste 35 åren så de röda kommer ju alltid att ha en särskild plats. Som 14-åring fick jag min första ”egna” hund då hundintresset blev allt större. Då flyttade den Dansk/Svenska Gårdshunden Ebba hem till oss och tog givetvis mitt hjärta med storm. Vi tränade mest agility och hon hängde med på alla tonårsäventyr man kan tänka sig, alltid lika glad och go. Ebba blev tyvärr bara 4 år gammal och lämnade oss hastigt i en tumörsjukdom.

RLDN RLDF Aidamos Bushmills Single Sherry (Saga)

Saga, eller ”Tant Röd” som hon de senaste åren kallats är född 2007 och har varit tätt vid min sida under många år. Hon är hunden som fått prova precis allt och kan grunder i mycket. Ett hjärta av guld och en vilja av stål. Saga är sparsamt tävlad men har startat i agility, viltspår och rallylydnad. Hon har genomgått en hel Besök- och Terapihundsutbildning men blev dålig strax före examinationen och därefter blev det inte riktigt klart vad felet vad – förrän nu, flera år senare då det visat sig att hon har ett hjärtfel som troligtvis är medfött och svårupptäckt. Hjärtat slår ibland i orytm och rusar vilket troligtvis är det som orsakat de plötsliga stoppen när vi tränat och tävlat.

En roligare sak hon har med sig i bagaget är att hon varit med i långfilmen ”Blondie”. Ett par veckors filminspelning med hund var en kul och annorlunda sak att få uppleva.

SE VCH RLDN RLDF RLDA RLDM SE RALLYCH LD Björkils Mitzi-Mee (Alice)

Hemstern och AttackRåttan är några av smeknamnen som denna galenpanna har fått genom åren. Hon är född 2008 och började tidigt sin karriär som agilityhund. Vi slutade helt med sporten när hon var ungefär 4 år och jag insåg att aktivitetsnivån och stressen som det skapade inte var bra för henne, även om hon själv aldrig skulle hålla med. Alice har sedan valp varit rädd för människor, plötsliga saker som händer oväntat samt haft viss vakt och resursförsvar gentemot andra hundar och människor. Hon är egentligen en mycket mjuk hund och är väldigt osjälvständig men med dålig impulskontroll. Det har krävts enormt mycket tid, tårar, stöttning och tålamod för att hitta en bra balans i hennes vardag och idag har vi kommit så långt!

Det bästa Alice vet är att träna och hon är en fantastisk tävlingskompis. Det är häftigt hur det funkar – hon vet så väl att ingen är ute efter att försöka klappa eller ta kontakt med henne på tävling vilket gör att många har svårt att se hur hon egentligen är. Vi tävlar i Rallylydnad, Lydnad, Nose Work och Viltspår.

 

År 2008 började jag hålla kurser på Aktiv Hund i Agility och Cirkuskonster. Sedan år 2010 har jag haft eget företag och 2014 startade jag och Jessica tillsammans Aktiv Hunds Vite Kvarn AB.

Att arbeta med belöningsbaserade metoder är för mig fullt naturligt. Det är alltid så jag har tränat mina djur, oavsett om det har varit hund, häst, katt eller hamster. Hunden ska våga ta egna initiativ och det ska vara trevligt och tryggt nära mig. Vid inlärning bör all träning vara kravlös och alla steg i rätt riktning ska löna sig. På mina kurser får ingen form av tvång eller obehag förekomma.

Alla hundar och människor oavsett tidigare erfarenheter är varmt välkomna på kurs eller privatlektion. Vi vill försöka skapa en så trevlig upplevelse som möjligt för både hund och ägare. Att vara inne i en varm lokal året om med tända ljus, god fika och härlig stämning bidrar givetvis till att matte och husse lättare slappnar av och därmed utsöndrar lugn till sin hund.

Kontakta mig på mail: louise@aktivhund.nu 

Läs mer om mina utbildningar här!

 

14425276_1128798473856730_6939241381959363650_o      blondie04