Hundsim

Bassängen används för rehabhundar före och efter operation, efter skada samt för friskvårdssim. Hunden simmar till en början alltid med flytväst för att känna trygghet och för att kunna koncentrera sig på simningen.

Bassängträning är effektivt för att bygga muskulatur, förbättra kondition och smidighet och hjälper hunden att använda båda sina sidor av kroppen symetriskt. Jetstreamen i poolen ökar effektiviteten ytterligare. 
Hunden arbetar både genom att simma rakt, i cirklar eller i åttor.       

När hunden simmar använder den samma rörelsemönster som när den rör sig på land, alla större muskelgrupper arbetar samtidigt med hundens simteknik. Detta gör att när hunden får en liten ”puff” i rätt riktning, med hjälp av simträningen, och kan utnyttja sitt rörelseomfång bättre, och träningen blir alla dygnets vakna timmar, inte enbart den halvtimmen hunden är i vattnet.

En hund är pga. sin kroppskonstitution också mycket effektiv då den är ute och springer, det är då bara ca 20 % muskelkraft, resten är ”gummibandseffekt” - det bygger man inga muskler på. Denna ”studskraft” kan hunden inte utnyttja i bassängen och hunden bygger snabbt och effektivt muskler, ökar rörelseomfång, smidighet och inte minst kondition.

Det är en skonsam träningsform, utan belastning på lederna och man sliter inte på ledbrosket, detta gör att hunden kan röra sig smärtfritt. Simträning är ett bra alternativ för t.ex. artros, diskbråck, spondylos, ledproblem, övervikt, ålderskrämpor och neurologiska skador.