Att arbeta som hundinstruktör

Funderar du på att utbilda dig till instruktör men är osäker på vad arbetet innebär?

Något att tänka på är om du vill arbeta som hundtränare eller som instruktör. Som hundtränare innebär det att du tränar andras hundar, främst inom serviceområden (exempelvis assistanshund/blindhund). Det kan även vara privatpersoner som av någon anledning inte kan eller vill lägga tid på att träna sin egen hund. Ditt jobb blir då att träna hunden och sedan föra över träningen på ägarna.

En hundinstruktör är en person som håller i kurser och privatlektioner för hundägare. I första hand arbetar instruktören med människan – inte med att träna deras hundar.

Något att fundera på är om du tycker om att arbeta med människor. Om svaret är nej bör du inte utbilda dig till instruktör. Även om du får arbeta med hund är det fortfarande hundägare som ska läras.

Det bästa sättet att starta din karriär på är att gå en bra instruktörsutbildning. Läs många böcker (tips på bra böcker finns längre ner) samt artiklar. Gå på flera föreläsningar, kurser och workshops för att samla på dig kunskap inom olika områden. Du kanske också kan hitta någon bra hundskola där du får lov att gå med och titta under en kväll för att få större inblick i vad arbetet innebär.

Men hur vet man om en hundskola är bra?

Det finns många instruktörer att gå kurs hos och du kommer troligtvis alltid att lära dig någonting – men det finns bättre och sämre ställen att gå till.

Några ställen lär fortfarande ut straffbaserad hundträning vilket sedan längre har övergetts av moderna tränare och instruktörer världen över.

Aversiva medel som strypkedjor, antiskallhalsband och straff som orsakar både fysisk men framförallt psykisk smärta och ångest är något som vi tar kraftigt avstånd ifrån. Se till att den skola eller instruktör du går till använder sig av belöningsbaserad träning och där hundens välbefinnande alltid går först.

 

De flesta instruktörer arbetar deltid eller extra med att hålla kurser och privatlektioner en eller ett par kvällar i veckan. Ofta är det ideellt arbete. Det ger dig ändå erfarenhet och kunskap nog att så småningom kanske starta din egen verksamhet.

 

Även om du beslutar dig för att leva på arbetet som hundinstruktör kommer du troligtvis inte att kunna leva endast på de intäkter som kurserna ger då de flesta kurser hålls på kvällstid eller helg och i många städer kan konkurrensen vara tuff. Det går att komplettera med privatlektioner för att fylla ut arbetstimmarna men de flesta väljer att vidareutbilda sig eller att ha ett annat jobb vid sidan av. Exempel på vidareutbildning kan vara beteendeutredare, hundfrisör, hundmassör eller som instruktör i olika hundsportsgrenar. Att komplettera med hunddagis, pensionat eller rastning är vanligt och fungerar bra för många. Om du har en väl fungerande hund bland människor kan du även utbilda dig och din hund till Besöks- och Terapihundsteam.

 

Majoriteten av alla privata hundinstruktörer är egenföretagare. Antingen driver man sin egen kursverksamhet eller så blir man anlitad som konsult hos någon annan. Så en annan sak att fundera över är om du vill starta eget eller inte. Det finns flera fördelar med att vara sin egen, du väljer själv dina arbetstider och när du vill ha semester – du ansvarar för dig själv. Nackdelar med att vara egen: det finns inga garantier för att du har en stadig inkomst, det ligger mycket marknadsföring och administrativt arbete bakom. Det skall betalas skatt, försäkring, eventuell lokalhyra med mera samt att det ska finnas pengar över till en skälig lön.

 

Fördelar med att vara en egenföretagande instruktör:

-      Du är din egen

-      Du väljer dina arbetstider

-      Du är flexibel

-      Du får arbeta med hundar

-      Du får arbeta med människor

-      Du får ett stärkande och motiverande arbete

 

Nackdelar med att vara en egenföretagande instruktör:

-      Varierad efterfrågan på kurs. Det är ofta mindre arbete under sommar och jul

-      Det mesta arbetet sker på kvällar och helger

-      Arbetet kan vara frustrerande när du exempelvis känner att du vill mer än kunden. Det kan vara svårt att inte ta med sig vissa problem hem.

-      Alla har inte samma engagemang som du själv – vissa hundägare kan vara utmanande

-      Arbetet kan bli väldigt ensamt utan kollegor

 

 

För tillfället finns det ingen lag som säger att man måste vara utbildad eller ha speciella kvalifikationer för att få kalla sig för hundinstruktör men förhoppningsvis är det något som kommer att ändra sig i framtiden. Det skulle bli enklare för kunden att hitta välutbildade och erfarna instruktörer och yrket fick en skyddad titel.

 

Exempel på områden inom hund som du senare kan vidareutbilda dig i (förutom valp- och vardagslydnad som ingår i instruktörsutbildningen)

Beteendeutredare

Nosinstruktör (personsök, personspår, viltspår, kantarellsök, luktdiskriminering, uppletande, K9 Nosework, specialsök etc.)

Rallylydnadsinstruktör

Agilityinstruktör

Tävlingslydnadsinstruktör

Freestyleinstruktör/HTM (Heelwork to Music)

Draghundsinstruktör

Hundmassör

Friskvårdsinstruktör

Hundfysioterapeut

Hundfrisör

Klickerinstruktör

Assistanshundsinstruktör

Besöks- och Terapihundsteam

Hunddagis

Hundpensionat